Belangrijke tips bij de voorbereiding van een wereldreis

Reisinspiratie

Voor je op wereldreis wenst te vertrekken zijn er toch een aantal dingen of tips waar je rekening moet mee houden ter voorbereiding. Natuurlijk ligt het reisplan klaar, heb je al de verschillende vliegtickets geboekt en de inentingen die noodzakelijk zijn voor vertrek. Maar er zijn nog een aantal voorbereidingen die je zeker niet mag vergeten alvorens vertrek.

Welk budget heb ik?
Vooraleerst je de concrete plannen maakt om op wereldreis te vertrekken heb je een bepaald budget in gedachten. Het is belangrijk te weten dat dit budget ter beschikking is vooraleer je vertrekt. Zo kan je je ook bepalen hoeveel je per dag wenst uit te geven. Afhankelijk het land waar je vertoeft kunnen de kosten oplopen of zelfs bijna nihil zijn.

Inentingen en vaccinaties
Als je je route hebt bepaald langs welke landen je wenst te reizen, kan je best even checken met de GDD om na te gaan of je nog bepaalde vaccinaties nodig hebt.

Huis verhuren of niet?
Als je zelf een huis bezit, kan je dit gemakkelijk de periode verhuren dat je op wereldreis bent.
Als je een huis huurt, kan je beter even overleggen met de huisbaas of je het huis mag onderverhuren of dat je je huurhuis moet opzeggen.

Wat met je inboedel?
Als je je huis verhuurt terwijl je op reis bent, moet je een deel van je spullen kunnen opslaan in een opslagruimte of eventueel bij familie. Dit kan je best ook doen als je je huis niet verhuurt en laat leegstaan. Zo krijgen inbrekers geen kans om je waardevolle bezittingen te stelen terwijl je weg bent.

Verzekering inboedel
Als je je huis gemeubileerd wenst te verhuren kan je beter een inboedelverzekering houden. Stel de verzekeraar op de hoogte van deze wijzigingen. Als je bezittingen ergens anders bewaart kan je deze laten meeverzekeren mits een inventarisatie van de stukken.

Post doorsturen of niet?
Als je je huis verhuurt terwijl je op reis bent, dien je het beste een aanvraag in te dienen bij PostNL om je post door te sturen naar een ander adres.

Stel iemand aan als waarnemer
Zorg ervoor dat je iemand aanstelt die voor je verschillende zaken kan regelen thuis. Deze kan er ook voor zorgen dat er een oogje in het zeil gehouden wordt op het verbruikte budget. Je kan dit vragen via een notariële volmacht om zeker te zijn dat alles piekfijn wordt afgehandeld tijdens je wereldreis.

Bestaande abonnementen opzeggen of schorsen
Bestaande abonnementen die je hebt lopen kan je het beste opzeggen of laten schorsen tijdens de periode dat je op reis bent.

En je telefoonabonnement?
Deze kan je beter opzeggen. Het is immers veel goedkoper om in elk land dat je bezoekt een prepaid kaart te kopen. Laat wel je nieuwe telefoonnummer weten aan vrienden of familie.

Zorgverzekering
Je zorgverzekering is meestal niet nodig als je op reis gaat. Check de voorwaarden om deze te schorsen of om ze op te zeggen bij je verzekeraar.

Levensverzekering en uitvaartverzekering
De levensverzekering en uitvaartverzekering hou je het beste aan tijdens je wereldreis. Deze mag je niet opzeggen.

Auto verkopen of auto schorsen?
Je kan overwegen om je auto te verkopen als je voor hele, lange tijd op reis bent. Maar je kan ook je auto voor een bepaalde periode laten schorsen bij de RWD. Zo hoef je ook geen wegenbelasting te betalen.

Check het visum en de geldigheid van je paspoort
Voor sommige landen heb je een speciaal visum nodig om te reizen. Andere landen vragen dat je paspoort minstens nog 6 maanden geldig is. Check dit op voorhand zodat je niet op de moment zelf voor deze verrassing staat.

Zakelijk paspoort aanvragen
Aangezien je verschillende landen bezoekt als je op wereldreis vertrekt, heb je ook een aantal stempels van deze landen in je paspoort. Er zijn niet voldoende bladzijde voorhanden in een normaal paspoort, daarom vraag je best een zakelijk paspoort aan.

Hou geld zo lang mogelijk op je spaarrekening
Als je je geld zo lang mogelijk op je spaarrekening laat staan voor gebruik dan kan je nog mee profiteren van de verkregen rente. Gebruik internetbankieren om je geld over te boeken naar je zichtrekening dan heb je meer controle over je budget. Wel altijd even checken bij de bank of ze geen extra kosten vragen voor buitenlandse transacties.

Open een extra rekening
Voor alle zekerheid open een tweede rekening als reserve, indien er iets fout loopt met de initiële bankrekening. Laat je zaakwaarnemer eventueel een nieuwe bankkaart overmaken indien je deze mocht nodig hebben als je je andere rekening niet meer kan gebruiken. Zo kan je je reis gewoon verder zetten zonder te veel zorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *