De leukste stedentrips binnen Europa

Europa

Wat zijn de leukste steden om te bezoeken voor een stedentrip Europa per vliegtuig? Hieronder zie je een top 3 van steden in Europa die volgens Reiseditie geweldig zijn, onder welke weersomstandigheden je ook gaat! Of je nu met een groepsreis een stedentrip doet, met zn tweeen of alleen. Een stedentrip is altijd een goed idee. In elke stad is wel een prachtige kerk, museum of andere prachtige bezienswaardigheid te vinden! In dit lijstje vind je een korte samenvatting per stad. Kijk op reiseditie.nl voor de volledige lijst!

1. Praag

Praag(Praha in het Tsjechisch) was ooit de zetel van een machtig rijk. Het was de oude hoofdstad van het Boheemse koninkrijk van Karel IV en heeft sinds de middeleeuwen een centrale rol gespeeld in Centraal-Europa.

De epische geschiedenis van Praag heeft een prachtige stad opgeleverd, vol met prachtige gebouwen en majestueuze pleinen.

Toerisme heeft de regeneratie van Praag gedreven en vervallen gebouwen omgevormd tot goede restaurants, levendige bars en stijlvolle hotels. In deze restaurants en bars heb je een pul bier voor nog geen euro en kun je je honger stillen met de lekkerste bloedworsten en levers.

Een paar van de voornaamste plekken die je wil bezoeken tijdens een stedentrip Europa:

– in 1992 werd het historische centrum van Praag, alle 866 hectare, opgenomen in het UNESCO-register voor cultureel en natuurlijk erfgoed.

–  De Karelsbrug (Charles Bridge) is de belangrijkste voetgangersroute die de twee zijden van Praag met elkaar verbindt.

– Op het oude stadsplein vind je de beroemde astronomische klok. De middeleeuwse torenklok bevindt zich aan de zuidkant van de oude stadhuistoren. Wanneer de klok het uur raakt (van 9.00 uur tot 23.00 uur), komt de processie van de Twaalf Apostelen in gang.

2. Istanbul

Istanbul (in het Turks: İstanbul) is de meest bevolkte stad van Turkije en tevens het culturele en financiële centrum. Gelegen aan beide zijden van de Bosporus, de smalle zeestraat tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara, verbindt Istanboel Azië en Europa zowel fysiek als cultureel. De bevolking van Istanbul wordt geschat op 12 tot 19 miljoen mensen, waardoor het ook een van de grootste steden in Europa en de wereld is. Vergeet niet om een visum aan te vragen voordat je naar Istanbul vertrekt. Ben je al eerder in Turkije geweest? Check dan voor te voren of jouw visum voor Turkije is verlopen.

Een paar van de voornaamste plekken die je wil bezoeken tijdens een stedentrip Europa:

– De Blauwe Moskee: de Blauwe Moskee (Sultanahmet Camii genaamd in het Turks) werd gebouwd door Sedefkar Mehmet Aga in de tijd van sultan 1. Ahmet tussen (1609-1616) jaar. Het bevindt zich op de site van het Grote Paleis van Byzantium, aan de zuidoostelijke kant van het Hippodroom. Het wordt door Europeanen als Blue genoemd vanwege de blauwe interieur tegels die meer dan 20.000 stuks hebben gebruikt.

– Het Topkapi-paleis is de grootste en een van de meest populaire locaties om te bezoeken in Istanbul. Het werd gebouwd tussen 1466 en 1478 door de sultan Mehmet II op de top van een heuvel op een klein schiereiland, domineert de Gouden Hoorn in het noorden, de Zee van Marmara in het zuiden, en de Bosporus Straat in het noordoosten, met grote uitzicht op de Aziatische kant ook. Het paleis was het politieke centrum van het Ottomaanse Rijk tussen de 15e en 19e eeuw, totdat zij Dolmabahce Palace aan het water bouwden.

– Gebouwd in 1461, is de Grote Bazaar (Kapali Çarşi) met 5.000 winkels een van de grootste overdekte markten ter wereld. Ooit was het een levendig centrum van internationale en lokale handel en de afgelopen decennia heeft dit labyrint van glinsterende genoegens de harten, geesten en portemonnees van toeristen met grote ogen weten te winnen op zoek naar de ultieme oosterse winkelervaring. Met wenkende verkopers die textiel, aardewerk, kruiden, sieraden, lantaarns en souvenirs verkopen, is deze bazaar bezoeken een absolute must.

3. Rome

Gedurende meer dan een millennium beheerste Rome de bestemming van alle beschavingen die Europa kent, maar toen viel het in ontbinding en verval. Fysiek verminkt, economisch verlamd, politiek seniel en militair impotent door de late Middeleeuwen, bleef Rome toch een wereldmacht – als een idee. De macht van Rome, de wetgever, leraar en bouwer, bleef in heel Europa uitstralen. Hoewel de situatie van de pausen van de 6e tot de 15e eeuw vaak onzeker was, kende Rome de glorie als de fontein van het christendom en won uiteindelijk zijn macht en rijkdom terug en vestigde zich opnieuw als een plaats van schoonheid, een bron van leren en een kapitaal van de kunsten.

Een paar van de voornaamste plekken die je wil bezoeken tijdens een stedentrip Europa:

– Als je de enorme archeologische vindplaats van het Forum Romanum binnenstapt en door de ruïnes wandelt, kun je je bijna voorstellen dat de inwoners van het oude Rome de geplaveide straten in toga’s lopen en offers brengen aan de tempels. Natuurlijk helpt het om een gids te hebben die de verhalen tot leven kan brengen, of je kunt het huis van Augustus voor Livia’s verwarren, omdat er geen tekenen in het complex zijn die aangeven wat wat is.

– Het meest internationaal erkende symbool van Rome, het Colosseum, heeft een lange en bloederige geschiedenis. Het werd ingewijd in 80 na Christus met 100 dagen aan spellen, waaronder gladiatorengevechten en dierengevechten. Het was het grootste amfitheater in het Romeinse rijk en er wordt aangenomen dat het tot 50.000 mensen binnen heeft gepakt. Ondanks eeuwen van verwaarlozing – het werd gebruikt als steengroeve tot de achttiende eeuw – is het grotendeels intact gebleven.

Tegenwoordig bezoeken bijna 4 miljoen mensen jaarlijks. Koop je tickets van tevoren of wees bereid om in een zeer lange rij te wachten. Een gecombineerd ticket voor het Roman Forum, Colosseum en Palatine Hill verleent toegang tot alle drie de locaties en laat je de wacht slaan bij het Colosseum.

– Hoewel de naam verwijst naar een tempel voor alle goden, is het Pantheon eigenlijk de begraafplaats van de koningen van Rome en andere prominente figuren, waaronder Raphael. De tempel werd gebouwd tussen 118 en 128 na Christus op de plaats van een oudere tempel. Een staaltje van architecturale vindingrijkheid, het was ‘s werelds grootste koepel tot het moderne tijdperk, is’ s werelds enige architectonisch perfecte gebouw, en is het best bewaard gebleven monument van het keizerlijke Rome. Loop naar binnen en kijk omhoog – de oculus in de koepel staat open voor de lucht, laat zonlicht erin filteren.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *