Een visum voor Australië, hoe werkt dat?

Oceanië

Betreffende de regels voor visa hanteert Australië de strengste regels ter wereld. Het land hanteert verschillende soorten visa, waarbij het toeristenvisum en de working holiday visum de meeste bekende en meest aangevraagde soorten zijn.

Welke toeristenvisa zijn er voor Australië beschikbaar?

Er zijn twee verschillende visa: Een visum dat voor 90 dagen geldig is en een visum dat voor maximaal 12 maanden geldig is.

Visum voor 90 dagen (eVisitor, subclass 651)

Dit visum kost niets, maar is niet te verlengen. Dit visum is ideaal voor toeristen die van plan zijn hun (lange) vakantie door te brengen in Australië, of voor wie vrienden of familie in Australië wil bezoeken.
Dit visum is alleen voor toeristische doeleinden te gebruiken; met dit visum is het ten strengste verboden om betaald werk te verrichten.
Dit visum is vanaf de dag van uitgifte 12 maanden geldig. Binnen die 12 maanden is het mogelijk om zo vaak als je wilt in en uit Australië te reizen, zolang de verblijven zelf maximaal 90 dagen duren. Als je langer dan 90 dagen in Australië wilt doorbrengen, kun je tot 2 weken voor het verloop van je eVisitor-visum een ander soort visum aanvragen, dat tot maximaal 12 maanden geldig is.
Een alternatief op het eVisitor-visum is een subclass 601 visum. Dit visum biedt geen voordelen ten opzichte van het eVisitor-visum en kost daarbij ook $20,-.

3, 6 of 12 maanden visum (subclass 600)

Als je van plan bent voor langere tijd in Australië te verblijven, is het handig om voor een subclass 600 visum te kiezen. De kosten voor dit soort visum zijn afhankelijk van het aantal maanden dat je besluit te blijven. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen de mogelijkheid om maar één of meerdere keren Australië binnen te komen.
Een subclass 600 voor 12 maanden geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om binnen het eerste half jaar zo vaak in en uit Australië te reizen als gewenst. Bij iedere binnenkomst in Australië wordt de geldigheid van het visum ook nog eens nog 12 maanden verlengd.
Bij aanvraag van het visum is het natuurlijk belangrijk dat je invult dat je van plan bent Australië in en uit te reizen. De verzoeken voor visa worden door de Australische immigratiedienst gecontroleerd en eventueel goedgekeurd.

Hoe ziet een visum om Australië te bezoeken eruit?

Een visum voor Australië ziet er inmiddels erg anders uit dan een ouderwetse stempel in je paspoort. Sinds 1996 maakt Australië gebruik van “ETA”, wat staat voor de Electronic Travel Authority.
Na goedkeuring van jouw visa door de Australische immigratiedienst wordt jouw ETA geregistreerd. Deze wordt bij aankomst in en vertrek uit Australië herkend.

Hoe lang van tevoren moet ik een visum aanvragen?

Een visumaanvraag duurt voor bovenstaande visa ongeveer 1 werkdag, maar kan langer duren wanneer er aanvullende informatie, zoals een achtergrondcheck of een medische check-up gewenst is. Wees dus zeker op tijd met je visumaanvraag!

Moet ik mijn vlucht hebben geboekt voor ik een visum aanvraag?

Het is niet nodig om al vliegtickets in je bezit te hebben wanneer je een visum voor Australië aanvraagt. Het is uiteraard wel belangrijk dat je je vliegtickets boekt binnen de periode waarin je visum geldig is.

Mag ik met een toeristenvisum vrijwilligerswerk doen in Australië?

Het is zeker mogelijk om vrijwilligerswerk te verrichten met een toeristenvisum in Australië, mits het vrijwilligerswerk niet de voornaamste reden van het verblijf is.

Mag ik in Australië zijn wanneer ik mijn visum aanvraag?

Nee, je dient in het buitenland te zijn wanneer je een visum om Australië te bezoeken aanvraagt.

Is het mogelijk om mijn verblijf in Australië te verlengen?

Het toeristenvisum subclass 600 (dat geldig is voor 3, 6 of 12 maanden) kun je moeiteloos verlengen. Indien je in het bezit bent van een eVisitor-visum, kun je die laten omzetten in een ander soort visum om je verblijf te verlengen. Je kunt je visum bijvoorbeeld in een subclass 600 laten omzetten, of als je van plan bent te werken een Working Holiday Visa (subclass 417). Voor beide opties kun je een nieuwe aanvraag dienen vanuit Australië.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *