Op vakantie met de auto: waar houd je rekening mee?

Reisinspiratie

Met een vliegtuig op vakantie gaan heeft veel voordelen. Het is niet alleen een makkelijke en snelle manier om op plaats van bestemming te komen, maar je hebt ook nog eens vaak een mooi uitzicht vanuit het vliegtuigraampje. Toch is het soms niet zo fijn om met het vliegtuig te gaan, want je zit heel erg hutjemutje naast elkaar. Daarnaast zit je met een beetje pech ook nog met een huilende baby aan boord! Met een auto op vakantie is in dat geval een stuk beter. Je hebt dan zelf helemaal de vrijheid om te kiezen waar je heengaat en met wie je in de auto wilt zitten. Met de juiste mensen is zo’n gezellige road trip dus zo slecht nog niet!

Wel moet je met een autovakantie natuurlijk wel een paar dingen goed voorbereiden. Dit is zeker het geval als je met de auto ook buiten Nederland gaat rijden. Zaken zoals pechhulp in het buitenland, een groene kaart, vignetten of een internationaal rijbewijs zijn dan erg belangrijk.

Dekking autoverzekering, pechhulp en groene kaart

Zoek van tevoren goed uit welke autoverzekering je precies hebt. Hiermee bedoelen we wat voor dekking je hebt en naar welke telefoonnummers je moet bellen als je met pech zit. Vergelijk autoverzekeringen met elkaar als je van plan bent om een nieuwe af te sluiten of als je denkt meer dekking nodig te hebben. De voorwaarden en dekkingen verschillen nogal per verzekering, dus het loont echt om dit even op een rijtje te zetten. De meeste verzekeringen geven zowel binnen als buiten Nederland bijna evenveel dekking, al is dit niet altijd zo. Op de groene kaart kun je zien in welke landen buiten Nederland je verzekerd bent in geval van pech. Daarnaast kun je ook kiezen voor aanvullende verzekeringen, zoals een extra verzekering voor de inzittenden of pechhulp in het buitenland. Als je met een kapotte auto zit of in een ongeluk bent beland, dan is het erg fijn dat je snelle en goede service krijgt vergoed. Uiteraard kun je ook kiezen voor een standaard wa autoverzekering. Echter is het wel aan te raden om aanvullende verzekeringen te hebben als je naar het buitenland toegaat.

Neem ook de zojuist genoemde groene kaart mee, want dit is tevens je verzekeringsbewijs voor in het buitenland. Als je deze kaart overhandigt bij schade en pech, dan weet men dus meteen dat je verzekerd bent!

Extra tips

In vrijwel alle Europese landen is het verplicht om een groene kaart bij je te hebben. Deze kaart is het bewijs dat je je auto hebt verzekerd. Tevens geeft hij aan in welke landen de verzekering geldig is en staat er andere belangrijke informatie op zoals het chassisnummer.

Ga je verder op reis met de auto? Dan kan het soms zo zijn dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Deze is in de ANWB-winkel in Nederland op te halen en is niet zo duur: maximaal 20 euro. Een klein bedrag voor een grote reis dus!

Tenslotte willen we als tip meegeven dat het slim is om je in te lezen in de basistechnieken van autoreparaties. Dit is zeker het geval als je naar wat verder afgelegen plekken rijdt. In geval van autopech kun je namelijk makkelijk zelf de relatief simpele reparaties uitvoeren, zodat je in ieder geval naar de dichtstbijzijnde garage kunt rijden. En onthoud: bij een autoreis is de reis zelf eigenlijk al onderdeel van de vakantie, dus geniet hier vooral ook heel erg van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *