Populaire visa voor Australië

Oceanië

Wanneer je het populaire televisieprogramma ‘Border Security’ wel eens hebt bekeken, zal het je duidelijk zijn, dat je om Australië binnen te komen je in het bezit moet zijn van een visum. Dit visum moet je reeds bij aankomst in Australië in het bezit hebben. Het is niet mogelijk om pas een visum aan te vragen, wanneer je in Australië aankomt.

Betreffende de regels voor visums hanteert Australië de strengste regels ter wereld. Het land hanteert verschillende soorten visums, waarbij het toeristenvisum en de working holiday visum de meeste bekende en meest aangevraagde soorten zijn. In dit artikel lees je informatie over deze twee populaire visums en de overige visums.

Toeristenvisum voor Australië

Een toeristenvisum moet je aanvragen, wanneer je als toerist op vakantie gaat naar Australië. Dit visum voor Australië is 12 maanden geldig en gaat in op de datum dat deze is uitgegeven. Het toeristenvisum is een zogenaamde multiple entry visa. Dit houdt in dat je vanaf de ingangsdatum van de visum 12 maanden lang onbeperkt Australië binnen mag reizen. Wel is je verblijf beperkt. Je mag maximaal 90 dagen blijven. Na deze 90 dagen moet je Australië verlaten. Is je visum nog geldig dan mag bijvoorbeeld na een maand weer terugkeren op hetzelfde visum, wederom voor 90 dagen. Omdat dit een toeristenvisum is, is het niet toegestaan om tijdens je verblijf betaald werk te verrichten.

In het verleden kreeg je als bewijs dat je een geldig visum had, een stempel in je paspoort. Dit is afgeschaft in 1996 toen Australië het ‘Electronic Travel Authority’ (ETA) systeem invoerde. Hiermee wordt het paspoort elektronisch gekoppeld aan het visum. Het ETA systeem wordt tegenwoordig niet meer zoveel gebruik en zijn het vooral reisbureaus en reizigers die niet uit de EU komen die nog gebruik van ETA maken. Het is nu heel gemakkelijk om zelf gratis online een zogenaamde eVisitor visum aan te vragen. Dit moet je doen bij de ‘department of Immigration and Border Protection’. Dit is de Australische immigratiedienst. Wanneer je online een eVisitor visum aanvraagt en je aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvang je al na enkele seconden een email met de toestemming in je postvak. Hiermee is het mogelijk om Australië in te reizen. Nederlanders die een buitenlandse achtergrond hebben zullen vaak wat extra informatie moeten overleggen, zoals een bankafschrift of een loonstrookje. Houd hier rekening mee, als je naast je Nederlandse paspoort ook een paspoort van een ander land hebt.

Het is ook mogelijk om een visum aan te vragen bij één van de vele Nederlandstalige visumbureaus. Hiervoor moet je vaak wel betalen, maar daar wordt dan wat extra service voor geleverd. Je aanvraag voor een visum en de klantenservice kan in het Nederlands gebeuren en de gegevens worden voor je gecontroleerd.

De aanvraag voor een toeristenvisum wordt behandeld in Australië zelf, bij de Australische immigratiedienst. Wanneer je dus online je visum aanvraagt, zorg er dan wel voor dat je de exacte gegevens invult die ook in je paspoort staan vermeld. Zo voorkom je namelijk problemen en vertragingen wanneer je aankomt in Australië.

Werkvisum voor Australië

Het is ook mogelijk om naar Australië te komen om te werken. Dit wordt door de Australische overheid ook gestimuleerd en daarom heeft men jaren geleden al de Working Holiday Visum (WHV) ingevoerd. Met veel verschillende landen heeft Australië een Working Holiday Agreement afgesloten. Nederland en België behoren ook tot deze landen, waardoor inwoners van deze landen een WHV kunnen aanvragen. Met een WHV mag je ook maximaal 12 maanden in Australië blijven en is enkel geldig voor reizigers tussen de 18 en 30 jaar.

De WHV is vooral zeer populair onder backpackers, omdat je hiermee mag werken, studeren en reizen. Vakantie vieren en dit financieren door te werken is daarom ideaal voor veel Nederlandse jongeren om een verre vakantiereis te maken. Je krijgt na ontvangt van de WHV een jaar lang toestemming om in Australië te verblijven en te werken. Wel zijn er enkele voorwaarden. Zo mag je dus maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever werken en een cursus of opleiding mag maximaal 4 maanden duren. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed een cursus Engels volgens. Ben je van plan om fulltime in Australië te studeren, dan moet je een studentenvisum aanvragen.

Het WHV is ook een multiple entry visa. Zo kun je met dit visum dus ook een jaar lang Australië in en uit reizen. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijk om je familie te bezoeken, maar kun je ook nabijgelegen landen, zoals Nieuw-Zeeland of Indonesië bezoeken. Een WHV mag overigens maar één maal worden aangevraagd. Enkele uitzonderingen zijn nog wel mogelijk, wanneer je bijvoorbeeld drie maanden lang buitengewoon werk gedaan hebt.

Andere visa

De meeste reizigers kunnen volstaan met de meest aangevraagde visa, de toeristenvisum en werkvisum, maar afhankelijk van de reden en de lengte van het bezoek aan Australië, zijn er ook nog anders visa. Dit kan bijvoorbeeld een tweede working holiday visum zijn of een studentenvisum. Ook is er de subclass 600 visum. Dit wordt ook wel een long stay visum genoemd en is een toeristenvisum voor 6 tot 12 maanden.

Omdat Australië zoveel verschillende visa heeft en ook de visumregels erg streng zijn, is het verstandig om voor vertrek de immigratiewebsite na te kijken. Hier kun je namelijk de meest recente informatie inzien, omdat de regels en voorwaarden voortdurend veranderen.

De belangrijkste voorwaarde om Australië binnen komen is dat je in het bezit moet zijn van de juiste visum en dat je niet langer in het land blijft dan aangegeven op de visum. Er deden in het verleden wel eens verhalen rond dat er met de tweede working holiday visum gemakkelijk te frauderen was, maar vanaf 2009 is de controle strenger gemaakt en wordt er daadwerkelijk gecontroleerd of je de drie maanden, zoals dit visum eist, gewerkt hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *