Waar moet je opletten als je met de E-bike op fietsvakantie gaat?

Reisinspiratie

Het is voor elke fietsvakantie natuurlijk van belang dat je goed voorbereid op pad gaat. Maar voor een vakantie met de e-bike is dit helemaal het geval. Over het algemeen ga je langere routes rijden dan met een normale fiets en wanneer je dan halverwege stil komt te staan zijn de problemen groter. Je wilt absoluut niet midden op een bergpas in het Alpengebied stil komen te staan. Natuurlijk moeten de gebruikelijke fietsonderdelen zoals de banden, de ketting, de verlichting en de versnellingen in goede staat zijn en naar behoren werken. Maar bij de E-bike komt er nog wat meer bij kijken zoals de elektrische motor en de accu en lader.

Is mijn fietsaccu nog wel in goede staat?

Het belangrijkste onderdeel van je e-bike is misschien wel de elektrische fietsaccu. De accu bepaalt in grote maten hoe groot de afstand is die je af kunt leggen met jouw fiets. Het is verstandig om voordat je daadwerkelijk op vakantie gaat met de e-bike in eigen land eerst een paar meerdaagse testritten te maken. Op deze manier kom je erachter of alles naar behoren werkt en hoe lang de fietsaccu meegaat. Merk je tijdens de testritten dat de accu elektrische fiets niet naar behoren werkt? Dan zijn er twee opties. Je kunt de fietsaccu laten reviseren of vervangen.

Accu reviseren of vervangen?

Als je er achter komt dat de fietsaccu toch niet helemaal naar behoren werkt dan kun je de accu laten reviseren of vervangen voor een nieuwe. Wat is het verschil? Bij het reviseren van een fietsaccu laat je slechts een onderdeel van de accu vervangen. Het gaat dan vaak om de batterijcellen en soms de bijbehorende elektronica. Met de behuizing van de accu wordt dan niets gedaan. Bij het vervangen van de e-bike accu krijg je een compleet nieuwe accu. Dit is verstandig als de accu ook aan de buitenkant beschadigd is, bijvoorbeeld door een val met de fiets. Reviseren van de accu is vaak iets goedkoper, maar wat de verstandigste keuze is hangt dus af van de staat van je accu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *