Hoe vraag ik een visum aan voor Vietnam?

Azië Reisinspiratie

Heb jij een Nederlands paspoort en wil je naar Vietnam afreizen? Dan moet je in het bezit zijn van een geldig visum. Tot voor kort kostte het aanvragen van een visum erg veel tijd en was het een ingewikkeld klusje. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo en kan de visumaanvraag ook makkelijk online worden geregeld. Het voordeel van het online aanvragen van een visum is daarnaast ook dat het een stuk goedkoper is in vergelijking met andere manieren van visumaanvraag. Zo’n online visum wordt ook wel e-visum genoemd en het enige wat je ervoor hoeft te doen is een digitaal aanvraagformulier invullen en online betalen. Dit kun je dus ook thuis vanachter je computer doen. Na de aanvraag krijg je het e-visum per mail toegestuurd.

Op welke manieren kun je aan een visum voor Vietnam komen?

Zoals reeds gezegd, kun je op verschillende manieren aan een visum voor Vietnam komen:

  • Een visumaanvraag bij de ambassade van Vietnam
  • Een visumaanvraag als je in Vietnam aankomt
  • Een visumaanvraag online (oftewel het e-visum)

Visumaanvraag bij de ambassade van Vietnam

Via de Vietnamese ambassade kun je een visumaanvraag doen door een forumlier in te vullen. Deze moet je vervolgens opsturen naar de ambassade van Vietnam (in Den Haag). Naast dit formulier moet je ook je paspoort, pasfoto en contant geld meesturen in de envelop. Bovendien moet je er ook enveloppen bij doen waar jouw adres opstaat en die reeds gefrankeerd zijn, want hierin verstuurt de ambassade je paspoort en je visum terug. Best wel een gedoe allemaal, want je paspoort ben je voor minimaal vier dagen kwijt en het is nogal riskant om je paspoort en contant geld per post te moeten versturen. Heb je daarom ook geen zin in dit tijdrovende proces? Vraag dan je visum aan op een van de manieren die we hieronder gaan bespreken.

Visumaanvraag in Vietnam zelf

Je kunt ook een visum “on arrival” krijgen, wat wil zeggen dat je aan de hand van een autorisatiebrief een visum op de luchthaven kan ophalen. Je haalt deze visum dus pas op als je op plaats van bestemming in Vietnam bent aangekomen. Klinkt misschien makkelijk, maar vergis je niet! Je moet namelijk eerst die autorisatiebrief regelen, waarin officieel toestemming wordt gegeven door het ministerie om voor een bepaalde periode in een ander land te verblijven. Er bestaan verschillende organisaties waar je deze autorisatiebrief aan kunt vragen, maar door de komst van het e-visum is het aantal organisaties flink geslonken. Je krijgt de autorisatiebrief binnen twee tot vier dagen na de aanvraag per post toegestuurd. Maar let op: vaak rekenen organisaties bemiddelingskosten, dus ben je extra geld kwijt!

Naast de autorisatiebrief moet je ook een aanvraagformulier, je paspoort en twee pasfoto’s inleveren aan de balie op de luchthaven als je aangekomen bent in Vietnam. Meestal kost het visum tussen de 25 en 50 dollar en dit bedrag moet je direct betalen. Zorg er dus verder ook voor dat je minstens $50 (Amerikaanse dollars) bij je hebt om het visum te kunnen betalen. Je zou ook met euro’s kunnen betalen, maar door de wisselkoers zul je uiteindelijk meer geld kwijt zijn. Houd er ook rekening mee dat het per luchthaven kan verschillen welke documenten je precies mee moet nemen. Ook kan het zo zijn dat je erg lang moet wachten om je visum op te kunnen halen. Sinds de komst van het e-visum wordt daarom ook door de overheid in Vietnam geadviseerd om je visum van tevoren online aan te vragen, in plaats van dit “on arrival” visum.

Visumaanvraag online: het e-visum

De bovenstaande twee manieren om aan een visum voor Vietnam te komen, kosten dus nogal wat tijd, moeite en geld. Wil je sneller je visum Vietnam kunnen ontvangen? Dan heb je geluk, want sinds het begin van 2018 kun je als bezitter van een Nederlands paspoort via internet eenvoudig een e-visum aanvragen! Het fijne is dat de aanvraag volledig in de Nederlandse taal is, dus voor degenen die slecht in Engels zijn is dit natuurlijk een uitkomst. Met dit e-visum kun je maximaal dertig dagen in Vietnam verblijven en zowel toeristen als mensen die voor zakelijke doeleinden naar Vietnam gaan, kunnen er gebruik van maken. Het e-visum kost € 39,95 en je kunt met iDeal, PayPal of bankoverschrijving betalen.

Meer informatie over het e-visum Vietnam

Als je een e-visum aanvraagt, dan moet je een online aanvraagformulier invullen. Verder heb je een kopie van je paspoort en een recente pasfoto nodig. Met dit e-visum kun je Vietnam eenmalig voor maximaal 30 dagen bezoeken.

Ga je met een groepje op reis naar Vietnam? Dan kun je ook voor andere personen een online visumaanvraag doen. Je adresgegevens hoef je dan niet telkens aan te passen, dus dat scheelt veel tijd. Wel heb je natuurlijk voor ieder persoon een kopie van zijn of haar paspoort en een recente pasfoto nodig. Ook als je onder de 18 jaar bent en dus nog een kind bent, dien je in het bezit te zijn van een paspoort en visum. Reist het kind niet mee met beide ouders of verzorgers? Dan heb je een toestemmingsformulier nodig, waarop de handtekeningen van beide ouders of verzorgers staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *