Pamukkale – Het mooiste kalksteenterras van de wereld

Azië Bestemmingen

Pamukkale is het “kasteel van katoen” en ligt in het zuidwesten van Turkije in de provincie Denizli in de Egeische Zee regio’s. De naam heeft eigenlijk maar weinig betrekking op de betekenis of de uitstraling van het natuurverschijnsel. Pamukkale behoort tot een van de mooiste kalksteenterrassen van de wereld. Er loopt hier sterk kalkhouden water via een groot aantal terrassen van een heling. Uit het warme water, ongeveer 35 graden Celsius slaat calciumcarbonaat neer op de hellingen, waardoor er dikke kalk pakketten ontstaan. Dit prachtige natuurfenomeen heeft wel wat weg van een bevroren waterval. Het is een magische plek om te zien.

Kalkterrassen

Een vulkanische verschijnsel heeft er voor gezorgd dat de terrassen tegen de helling aan zijn ontstaan. Meer dan twee miljoen jaar geleden vond er een plooingsfase plaats, hierdoor werden er veel nieuwe bergen ontwikkeld en begon de aardkost te barsten. Als gevolg hiervan werd het gebied erg vatbaar voor aardbevingen. Vele duizenden jaren stroomde er regenwater lands de breuken en dit water kwam terecht op een laag kalksteen van enkele meters dik. De warmte zorg ervoor dat uit het water de calciumcarbonaat verdampt uit het water. Het kalkrijke water komt via diverse bronnen weer terug naar de oppervlakte wanneer het warmer is dan 35 graden Celsuis. Als het weer koeler wordt. Dan verdwijnt het koolzuur en blijft er een wit bezinksel over dat een kalkterras vormt.

Pamukkale baden

Al eeuwen lang is met er van overtuigd dat zeer kalkrijk bronwater een goede werking heeft op de huidkwaliteit, het zou zelfs een helende werking hebben op zenuwen en spieren in het lichaam. Ook de romeinen geloofden hier in en zij kwamen dan ook graag in de Pamukkale baden die ze zagen als een natuurlijk kuuroord. De Griekse plaats Hierapolis ligt niet ver van het kuuroord en ook tegenwoordig kan je nog prachtige ruïnes uit deze oude tijd terug vinden in het uitzicht van Pamukkale. Onder andere de Tempel van Apollo, stukken stadsmuur, een badhuis en een theater. De Pamukkale baden zijn nog steeds bijzonder populair.

Unesco

De Pamukkale baden staan sinds 1988 op de werelderfgoedlijst. Dit is gekomen doordat toeristen over de hele wereld naar de baden kwamen om te ontspannen en in de hoop om gezonder terug naar huis te keren. De Turkse ondernemers zagen hier kansen en lieten hotels bouwen vlakbij het plateau van Pamukkale zodat de toeristen zo dicht mogelijk bij het helende water zouden kunnen zijn. De hotels onttrokken het belangrijke kalk uit het water en zo ontstond er schade aan Pamukkale.

Nadat Pamukkale op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst zijn de hotels afgebroken en er mag ook niet meer gezwommen worden in de baden. De toeristen mogen nog wel pootje baden, het levert vooral bijzondere foto’s op, wanneer je op de vlakte staat zal het net lijken of je in een dikke laag sneeuw en ijs staat in badkleding.

Excursies

Vanuit de meest uiteenlopende plaatsen worden er excursies naar Pamukkale georganiseerd. Er mag geen geld meer verdient worden aan het natuurverschijnsel in de vorm van hotels en horecagelegenheden. Maar er mag wel geld worden verdiend aan het natuurwonder in de vorm van excursies. De beste tijd om een bezoek te brengen aan de baden van Pamukkale is in de herfst of in de lente. Dit vooral omdat het dan een stuk rustiger zal zijn dan in het hoogseizoen. Wil je dit prachtige omgeving met eigen ogen zien? Vergeet dan niet om je visum aan te vragen. Het visum kun je gemakkelijk online aanvragen via deze website visum Turkije Online.