Welke lichtgewicht tent is geschikt voor mij?

Reisinspiratie

Als je rond gaat trekken tijdens je vakantie en alleen een rugzak bij je hebt, dan wil je natuurlijk zo min mogelijk gewicht meesjouwen. Aan de andere kant wil je natuurlijk wel een goede tent hebben van hoogwaardige kwaliteit en die alle regen en wind kan weerstaan.

Een aantal decennia terug moest men enorm zware tenten meesjouwen, gemaakt van katoen. Gelukkig maakt de technische ontwikkeling het de laatste jaren mogelijk om lichtgewicht tenten van bijvoorbeeld ripstop nylon mee te nemen op vakantie. Het aanbod van deze tenten is enorm en deze tenten zijn naast lichtgewicht ook nog eens waterdicht en winddicht.

Er zijn allerlei soorten lichtgewicht modellen online verkrijgbaar via bijvoorbeeld kampeerwereld.nl. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een een- of tweepersoons lichtgewicht tent, welke beginnen bij prijzen vanaf €85,-. In dit artikel delen we de voor- en nadelen van een aantal soorten lichtgewicht tenten. Na het lezen van dit artikel zul je een beter beeld krijgen en ben je beter voorbereid op je hike-vakantie in de bergen of een expeditie door het oerwoud.

Kleine pop-up tent

Een pop-up tent is zeer handig als je geen gefrutsel wilt tijdens het opzetten van de tent. De tent ontpopt vanzelf namelijk zodra je hem uit de tas haalt! Je hebt dus geen gedoe met tentstokken en andere benodigdheden die normaal noodzakelijk zijn bij het opzetten van een tent. Maar zo gemakkelijk als het opzetten van een pop-up tent gaat, zo lastig zal het zijn om deze tent weer terug in de tentzak te krijgen. Je moet de pop-up tent namelijk op een bepaalde manier vouwen om hem er goed in te krijgen, waardoor ‘ie bij de volgende keer gebruik weer net zo makkelijk eruit popt.

Kleine tunneltent

Een tunneltent is een soort tent die met behulp van een aantal boogstokken overeind staat. Een tunneltent van een klein formaat is zeer licht qua gewicht om mee te nemen, terwijl je volop ruimte binnen hebt als de tent eenmaal staat. Verder is een tunneltent door zijn constructie zeer geschikt voor tijdens een storm. Let er wel op dat je een tunneltent altijd met een aantal haringen aan de grond moet bevestigen.

Kleine koepeltent

Een koepeltent staat rechtop doordat twee boogstokken elkaar kruisen en in de grond worden gestoken. Dit soort tenten hebben wel wat weg van iglo’s en worden daarom ook wel iglo-tenten genoemd. Koepeltenten zijn typische tenten voor trekkers, want hij weegt niet veel en is makkelijk op te zetten. Vergeleken met een tunneltent, heeft een koepeltent wel wat minder bewegingsruimte binnen. Mocht je toch meer ruimte willen hebben om bijvoorbeeld je bagage neer te stallen? Dan wordt aangeraden om een koepeltent te kopen die een soort uitbouw heeft aan de buitenkant.

Zoals je kunt lezen, hebben de bovengenoemde soorten lichtgewicht tenten allemaal hun voordelen en nadelen. Welke soort tent bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat je tent weinig plek inneemt wanneer je onderweg bent, dan is een pop-up tent of tunneltent natuurlijk geschikt. Maar anderen willen misschien juist een tent hebben die goed bestand is tegen de storm: dan is de tunneltent de juiste keuze. Of wil je graag zo snel mogelijk je tent kunnen opzetten en ga je daarom voor de pop-up tent? Een ding is zeker: als je voor een lichtgewicht tent kiest, dan heb je geen last van gesjouw en onnodig gewicht onderweg. Het maakt daarbij niet uit of je door de Amazone trekt, bergen wilt beklimmen in Frankrijk of een fietsvakantie in Drenthe hebt.

Bron afbeeldingen: MSR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *