Reisinspiratie nodig voor een groene reis? Deze tien bestemmingen zijn schitterend én duurzaam

Afrika Reisinspiratie

De lust en het verlangen om (veel) te reizen is iets dat zit ingebakken in de Nederlandse cultuur. Al eeuwenlang reizen we de verste uithoeken van de wereld af, en die drang naar avontuur raken we niet kwijt. Al is het avontuur wel veranderd naar de huidige tijdsgeest: we willen namelijk dat milieubewust op avontuur – iets wat uitstekend kan op de volgende tien bestemmingen.

1. Noorwegen

We beginnen de reistips dicht(er) bij huis. Dat is gelijk al een voordeel, want je hoeft niet te vliegen, iets wat toch al snel wordt beschouwd als minder milieuvriendelijk (hoewel daar goede alternatieven voor zijn). Noorwegen heeft van zichzelf al een milieubewuste manier van leven: het is namelijk hard op weg als eerste land ter wereld volledig gebruik te maken van groene stroom.

2. IJsland

Een andere ecotoeristische bestemming, vol natuurlijk schoon en (relatief) dichtbij huis, is IJsland. IJsland is grootopwekker van groene energie en omdat natuur toeristentrekker nummer één is gaan ze daar zeer bewust mee om. Je kan dan ook met een gerust en vooral groen hart je reis naar dit land boeken.

3. Amazone

De eerste bestemming in een ander continent die we benoemen is de enige bestemming in deze lijst die niet tot één land toebehoort. De Amazone, ook wel de longen van de wereld genoemd, gaan van Bolivia tot Peru en Ecuador naar Brazilië en Colombia. Hoewel er lang niet op alle plekken van de Amazone duurzaam met het regenwoud wordt omgegaan, denk aan de grootschalige houtkap, zijn de toeristische bestemmingen vaak zo gemaakt dat ze een minimaal effect op de natuur zelf hebben.

4. Costa Rica

Als er één land voorloper is op het gebied van ecotoerisme, dan is dat wel Costa Rica. Van elektrische toeristenbusjes die je van het vliegveld halen tot de milieubelasting die je betaalt als je weer vertrekt: alles in Costa Rica is gericht op toeristen die enerzijds genieten van de natuur maar anderzijds zo min mogelijk effect hebben op de natuur.

5. Chili

Van het zuidelijkste puntje van Patagonië, wereldwijd bekend als Vuurland, tot de woestijn in het Noorden: Chili is heel lang. En nu is het mogelijk om het hele land te leren kennen terwijl je je alleen maar in de natuur bevindt: er is namelijk een nationale parkenroute, die alle nationale parken van het land met elkaar verbindt. Er wordt vol ingezet op bescherming van de eigen natuur, in combinatie met toerisme.

6. Galapagoseilanden (Ecuador)

Geen land maar een wereldberoemde eilandengroep, die onderdeel is van Ecuador (mocht je dus een Zuid-Amerikaanse, milieubewuste trip willen maken dan kan je dit als vertrek- of eindpunt gebruiken). De Galapagoseilanden worden gekenmerkt door unieke flora en fauna en daar zijn de eilandbewoners en eigenlijk het land apetrots op. Je betaalt dan ook een flink bedrag om de eilanden te kunnen bezoeken, en er mag maar een beperkt aantal mensen het eiland op, allemaal om de schade aan de eilanden zo beperkt mogelijk te houden.

7. Maleisië

Van Zuid-Amerika steken we de oceaan over naar Azië! Hoewel Maleisië nog niet zo ver is in de ontwikkeling van het ecotoerisme bijvoorbeeld Costa Rica of Noorwegen, zijn er al grote stappen gezet. Maleisië heeft prachtige natuur, waar ze zuinig op zijn en er wordt hard gewerkt aan een zo milieuvriendelijk mogelijke infrastructuur, om de toeristen bewust te laten genieten.

8. Australië

Australië is een land met een enorme diversiteit qua natuur. Van de woestijnen, tot de bergen, tot de stranden en natuurlijk het Great Barrier Reef. Hoewel het grootste koraalrif ter wereld flink te lijden heeft gehad onder vervuiling van de oceaan, doet de overheid er nu alles aan om ervoor te zorgen dat toeristen binnenkort weer kunnen genieten van het kleurrijke koraal zonder te worden omringd door plastic afval.

9. Botswana

Vervolgens vliegen we door naar Afrika, waar we uiteraard kijken naar landen waar je de wereldberoemde safari´s kan houden. De natuur in Afrika is ongekend en zeker Botswana is een land dat aan alle prachtige stereotypen van het continent voldoet. Je kan er de meest indrukwekkend dieren ter wereld zien, en allemaal op een duurzame manier.

10. Kenia

Kenia valt wat dat betreft onder dezelfde categorie als Botswana, maar is een iets minder prijzige optie. Er wordt veel gedaan om de natuur te beschermen, hoewel illegale stroperij in het land het er niet makkelijker op maakt. Kenia doet alles om stroperij hard aan te pakken, het wordt in het land als terrorisme beschouwt, en er staat zelfs de doodstraf op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *