6 tips om duurzaam op reis te gaan

Reisinspiratie

Duurzaam + reizen klinkt op het eerste gezicht dubbelzinnig. Reizen is namelijk niet bepaald duurzaam, maar het is zeker niet onmogelijk! Als je duurzaam reist, dan houd je rekening met het milieu. Dit kan op allerlei manieren. In dit artikel geven we je 6 tips!

Tip 1: Deeleconomie

De deeleconomie kent veel voordelen. Zo hoef je niet steeds spullen aan te schaffen als je iets nodig hebt, maar kun je het gewoon lenen. Dit is natuurlijk veel beter voor het milieu! Er hoeven namelijk minder spullen geproduceerd, verpakt en vervoerd te worden. Als je op reis gaat, dan is AirBnB een goed voorbeeld van een deeleconomie. Verder bestaan er ook platformen waarop je boten (Barqo) of auto’s (Blablacar) kunt delen. Probeer dus zoveel mogelijk deeleconomieën te gebruiken als je op reis gaat.

Tip 2: Zo min mogelijk vliegen

Het vliegtuig nemen is enorm belastend op het milieu vanwege de uitlaatgassen. Neem daarom zo min mogelijk het vliegtuig als je duurzaam op vakantie wilt. Dit betekent dus dat je beter rechtstreeks naar de eindbestemming kunt vliegen, in plaats van een of meerdere keren over te stappen. Daarnaast bieden veel luchtvaartmaatschappijen je de mogelijkheid om de Co2-uitstoot te compenseren. Deze functie kun je meestal aanvinken als je de tickets boekt.

Tip 3: Duurzame bestemmingen

Sommige landen en steden vinden duurzaamheid erg belangrijk en dragen dit ook uit. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het aanbieden van groene energie. Maar ook bestemmingen waar fietsen, wandelen en kamperen de voornaamste bezigheden zijn, zullen waarschijnlijk ook erg duurzaam zijn. Tulum (Mexico), de Azoren en Costa Rica zijn bijvoorbeeld bestemmingen die erg eco-friendly zijn. Neem dus de moeite om je te verdiepen in de vraag of jouw reisbestemming duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Tip 4: Bus of trein zijn de groenste opties

Reis je met de trein, dan reduceer je de Co2-uitstoot soms wel tot 90%. Kies er bijvoorbeeld voor om binnen Europa met de trein naar Denemarken of Frankrijk te gaan. Ook busreizen zijn tegenwoordig steeds groener door het gebruik van elektrische bussen. Vergeleken met het vliegtuig heb je met een bus gemiddeld tot zo’n 50% minder Co2-uitstoot.

Tip 5: Duurzame accomodaties

Probeer ook te kiezen voor duurzame accomodaties. Als je zoekt naar termen als “ecotoerisme” of “jouw reisbestemming + duurzaam”, dan kom je veel opties tegen op Google. Accomodaties zoals houten lodges, boomhutten, boshuisjes en kampeerplekken zijn doorgaans erg duurzaam. Deze verblijven worden namelijk vaak van natuurlijke materialen gemaakt en brengen geen schade toe aan de natuurrijke omgeving. Het is dus een veel duurzamer alternatief voor een hotel of hostel midden in de drukke stad!

Tip 6: zuinig zijn met water

Ook tijdens je reis is het belangrijk om zuinig te zijn met water. Laat dus niet de kraan onnodig lopen in je hotelkamer als je je tanden poetst. Ook bij het verschonen van handdoeken kun je best nog een extra dagje wachten. Dit soort dingen doe je thuis waarschijnlijk ook wel, maar kun je tijdens je reis ook gewoon blijven doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *