Met dakkoffer op je auto op reis? 12 tips!

Reisinspiratie

Op vakantie met de auto en veel spullen bij je? Dan is een dakkoffer enorm handig, want zo heb je er ineens nog een kofferbak bij! Het is namelijk overantwoord om met een volledig bepakte auto veel te snel over de snelweg te rijden. Ben jij ook benieuwd naar hoe je optimaal gebruik kunt maken van je dakkoffer? In dit artikel geven we 12 tips.

 1. Een dakkoffer zet je met z’n tweeën makkelijk en veilig vast op de auto. Met behulp van een meetlint of duimstok bevestig je de dakkoffer precies in het midden.
 2. Elke auto heeft een zogenoemde maximum daklast. Heeft jouw auto bijvoorbeeld een daklast van 100 kg en weegt de dakkoffer zelf 20 kg en de dakdragers 15 kg, dan kun je de dakkoffer nog met 65 kg beladen.
 3. Naast de daklast bestaat er ook de maximale belading van de koffer. Heb je een personenauto, dan is deze maximale belading lager dan voor bijvoorbeeld een bus. Als je een dakkoffer gebruikt, dan kan dit wellicht je weggedrag nadelig beïnvloeden. Echter zal deze beïnvloeding niet kritisch zijn als je je aan de maximale belading houdt.
 4. Hele zware spullen moet je in de achterbak stoppen en niet in de dakkoffer, want zo blijft het zwaartepunt laag. Op deze manier wordt je weggedrag zo min mogelijk beïnvloed.
 5. Aansluitend op de vorige tip kun je het beste alleen lichte bagage in je dakkoffer stoppen. Van al deze lichte bagage leg je de allerzwaarste spullen tussen of boven de dakdrager.
 6. De optimale gewichtverdeling van de meeste dakkoffers ziet er als volgt uit: 50% van de bagage komt tussen de dakdragers, 25% in de achterkant en 25% in de voorkant. In de gebruiksaanwijzing van de dakkoffer is vaak meer informatie te vinden over de optimale gewichtverdeling van de desbetreffende koffer.
 7. Stop geen kostbare spullen zoals laptops, camera’s en sieraden in de dakkoffer. De veiligheid van het slot verschilt namelijk nogal per koffer, dus het kan altijd gekraakt worden.
 8. Dakkoffers zijn niet 100% waterdicht, dus pak spullen goed in als je niet wil dat ze nat worden.
 9. Spullen mogen nooit “los” in de koffer liggen, want deze kunnen bij abrupt en hard remmen door de koffer heen gelanceerd worden en de koffer beschadigen. Dit geldt vooral voor zwaardere spullen. Zet alle bagage dus goed vast met spanbanden.
 10. Een dakkoffer zorgt voor extra centimeters bovenop je auto en deze lengte kan tot 70 centimeter meer zijn. Let hier op als je door tolpoortjes of parkeergarages rijdt. Meet voor de zekerheid de totale hoogte van je auto inclusief de vastgezette dakkoffer op voordat je vertrekt.
 11. Voor auto’s met dakkoffer gelden dezelfde maximumsnelheden als voor auto’s zonder zo’n koffer. In het algemeen wordt een maximumsnelheid van 130 km/u gehanteerd voor auto’s met dakkoffer, maar de fabrikant stelt soms ook hun eigen maximumsnelheid in.
 12. Dakkoffers beïnvloeden het weggedrag van chauffeurs, dus rijd niet te hard! Let extra op bij scherpe bochten en vermijd abrupte stuurbewegingen als je op snelheid aan het rijden bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *