Roadtrip Kroatië in 3 weken

Europa Reisinspiratie

Stap in de auto voor een unieke roadtrip door Kroatië. De mediterrane sfeer, de schilderachtige dorpjes, de kristalheldere meren en ruim 1.000 eilanden maken je vakantie onvergetelijk. Met deze route kom je langs de hoogtepunten Kroatië.

Twee reisdagen

Het is nogal een eind rijden naar Kroatië. Daarom is het verstandig om je reis te verdelen over meerdere dagen. In ongeveer 7 uur rijden ben je in Neurenberg. Tijd om even uit te rusten. De volgende dag is het nog eens 7 uur rijden naar Zagreb, waar je vakantie écht begint.

Zagreb

Zagreb, de mooie hoofdstad van Kroatië, is de eerste stop. Je kunt er onder meer de prachtige Markuskerk bezoeken en in lokale restaurants genieten van de Kroatische keuken. Verder kun je er lekker rondstruinen over de kleurrijke Dolac Market met uitzicht op de kathedraal. In de benedenstad van Zagreb kun je heerlijk ontspannen in parken die horen bij het zogenoemde ‘groene hoefijzer’ waar ook de fraaie botanische tuin (Botanicki vrt) bij hoort.

Sarajevo

Nadat je in Zagreb een beetje bent uitgerust van de lange heenreis, stap je weer in de auto en rijd je de grens over met Bosnië voor de volgende stop: Sarajevo. Deze rit duurt ongeveer 5,5 uur. Een bezoek aan deze stad ligt misschien niet erg voor de hand, maar is zeker de moeite waard. Het is een van de indrukwekkendste steden van Oost-Europa. In het multiculturele Sarajevo komen Turkse invloeden, multicultureel erfgoed en littekens uit de oorlog samen. Af en toe lijkt het of de tijd er heeft stilgestaan. De Bosnische Oorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de stad, en daar kun je niet omheen. Er zijn tentoonstellingen over de oorlog en je kunt slapen in een hostel waar je de hele nacht geluiden hoort van bommen. Gezellig is anders, maar wel indrukwekkend!

Dubrovnik

De volgende stop is Dubrovnik, gelegen in het zuiden van Kroatië. Je rijdt van Sarajevo naar Dubrovnik in 4 uur. Vertrek je vroeg, dan kom je in het begin van de middag aan in deze beeldschone stad. Zo kun je de stad gelijk al gaan verkennen. Dubrovnik wordt de parel van de adriatische zee genoemd en dat is niet voor niets. Het historische centrum is van een indrukwekkende schoonheid. Wandelend over de spectaculaire stadsmuren heb je een geweldig uitzicht op de stad en de zee. Het fort van Lovrijenac en de Minceta Tower behoren tot de locaties die gebruikt zijn voor Game of Thrones. Ga ook een paar uurtjes naar Banje Beach en drink bij zonsondergang een drankje in een van de bijzondere ‘Buza’ bars, die verscholen zijn in de stadsmuren. Wil je Dubrovnic van bovenaf bekijken? Neem dan de kabelbaan naar Mount Srd.

Split

Dubrovnik gezien? Door naar Split. Daar ben je in 3 uur rijden. In Split kun je gebouwen vinden uit elk historisch tijdperk. Loop door de toegangspoort van het prachtige paleis van Diocletianus, waar je je even in de middeleeuwen waant. Het paleis is een bijzondere mengeling van Romeinse architectuur en middeleeuwse stedenbouw en staat daarom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ben je in het paleis van Diocletianus, bezoek dan ook gelijk de nabijgelegen kathedraal van Sint-Domnius en klim naar de top voor een prachtig uitzicht over de stad. Split heeft ook veel leuke musea en galeries voor een lekkere dosis cultuur en geschiedenis. Loop je over van alle culturele indrukken? Ga dan lekker relaxen aan de Riva promenade of bezoek Bene Beach, een van de mooiste stranden van Split.

Krka National park

Vanuit Split  ben je in een uurtje bij Krka National park, waar je spectaculaire watervallen kunt bewonderen en wildlife kunt fotograferen tijdens een hike of tour per boot. De beeldschone meren zijn geschikt om in te zwemmen, dus vergeet vooral je zwembroek niet!

Als je de omgeving van Split verder wil verkennen is een hike naar Marjan, de groene heuvel die boven de stad uitstijgt, ook erg leuk. Vanaf het centrum wandel je in ongeveer een uur naar dit beschermde park. Geen zin om te wandelen? Ga er dan met de auto naartoe en geniet onderweg van schitterende uitzichten.

Zadar

En weer door. De volgende stop is Zadar, met maar 2 uur rijden vanuit Split. Hier ontdek je

kathedralen, Romeinse forums en de Zonnegroet, een glas-installatie van de kunstenaar Nikola Bašic. Overdag absorberen panelen de zonnestralen en zorgen ’s avonds voor een kleurrijk schouwspel samen met het zee-orgel dat een uitzonderlijk geluid produceert door de zeelucht die door de pijpen blaast.

Plitvice National Park

Vanuit Zadar rij je in ongeveer anderhalf uur naar de spectaculaire Plitvice meren en watervallen. Plitvice National Park is het grootste nationaal park in Kroatië en staat op de  UNESCO Werelderfgoedlijst. Het nationaal park bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. De verschillende ecosystemen die naast elkaar bestaan bieden onderdak aan allerlei planten en dieren, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer. Let wel op: het is verplicht om minimaal twee dagen van tevoren online tickets te kopen voor een bezoek aan het Plitvice National Park.

Opatija

Vanuit Zadar doe je er 3 uur over om in Opatija te komen. Deze gezellige kustplaats ligt in het noorden van Kroatie in de provincie Istrië. Door het milde klimaat en de schilderachtige natuur is het er goed toeven. Opatija is een goede uitvalsbasis voor dagtripjes naar de mooie havenstadjes Pula, Rovinj en Poreč, waarbij het perfect bewaard gebleven Romeinse amfitheater van Pula een absolute must see is. In Pula kun je ook de Tempel van Augustus, de Boog van de Sergii, de Herculespoort en de kathedraal bewonderen. De stranden van Istrië behoren tot de mooiste van Kroatië. In de omgeving van Opatija zijn er genoeg te vinden; van toeristisch en druk tot verscholen en rustig.

En weer naar huis

Zo zit de roadtrip door Kroatië er alweer op. Je kunt ervoor kiezen om vanuit Opatija in een keer naar huis te knallen. Dat is begrijpelijk, als je je bed ruikt, maar verstandig is het niet. Je kunt je terugreis net als bij de heenreis beter verdelen over twee dagen en een tussenstop maken in bijvoorbeeld Frankfurt. Dat is ongeveer 10 uur rijden. De dag erna rijdt je nog zo’n 4,5 uur en ben je thuis. Maak je een roadtrip zoals deze, zorg dan wel voor een goede autoverzekering en reisverzekering. Mocht er onderweg iets gebeuren, dan ben je in ieder geval verzekerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *