Tips tijdens het vliegen

Reisinspiratie

6 Tips tegen oorpijn, hoe je makkelijker kunt slapen, als bang bent voor turbulentie en hoe je een lange vlucht overleefd.

1. Oorpijn

Als je tijdens het vliegen last hebt van oorpijn zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zelf heb ik er de ene keer meer last van als de andere keer. Als je verkouden bent kan de oorpijn ook erger zijn omdat je oren hierdoor al dichtzitten. Je kunt kauwgom kauwen, blijven slikken, aan je oorlel trekken of proberen te gapen. (Als dat niet lukt probeer naar gapende mensen om je heen te kijken) Als deze dingen niet helpen kun je ook plastic bekertjes over je oren doen om de druk te verminderen. Wat ik zelf nog nooit geprobeerd heb is op de kop hangen, maar schijnbaar helpt dat ook. Heb je er heel erg last van slik dan van te voren alvast een pijnstiller. Als je verkouden bent is het handig om voor stijgen en dalen neusspray te gebruiken zodat je oor minder dicht zit.

2. Slapen

Het makkelijkste om te slapen tijdens het vliegen is als je compleet ontspannen bent en een beetje moe. Ga na hoe je het liefst ligt als je wilt slapen en hoe je dat het beste na kunt bootsen in het vliegtuig. Ik houd er bijvoorbeeld niet van als mijn voeten op de grond staan, hierdoor kan in mijn benen niet compleet ontspannen. Mijn benen trek ik op de stoel of leun ze ergens tegen aan. Mijn hoofd leun ik het liefst naar de zijkant. Hiervoor draag ik een nektussen (zodat mijn hoofd geen andere kan op kan vallen) en heb ik een gewoon kussen of sjaal waar mijn hoofd tegen aanleunt. Daarnaast kun je oordoppen en een slaapmasker gebruiker. Je kunt ook een reispil slikken, bijvoorbeeld tegen luchtziekte. Het helpt niet perse om in slaap te vallen, maar je bent wel meer ontspannen en je wordt er suf van.

3. Om de tijd te vullen

Gelukkig heb je tegenwoordig bij veel luchtvaartmaatschappijen een eigen entertainmentsystem, waar je je de hele vlucht mee kunt vermaken. Zelf word ik een beetje misselijk van tv kijken, het scherm hangt/staat voor mij nooit op de goede hoogte. Met alle elektronica van tegenwoordig kun je zelf ook een hoop meenemen, zoals de e-reader, mp3 speler, tablet, laptop ed. Je kan natuurlijk ook een gesprekje aanknopen met je medepassagiers. Bij de WC, zeker op lange vluchten, staan vaak mensen om even mee te praten. Gezien de laatste uren het langste duren, probeer ik het leukste voor het laatst te bewaren. Bijvoorbeeld een leuke film of de laatste pagina’s van een leuk boek. Wat je ook kan doen is wachten met het lezen van je reisgids tot je daadwerkelijk in het vliegtuig zit.

4. Milde vorm van vliegangst

Mensen met echt vliegangst kan ik natuurlijk niet helpen, maar voor degene die wat angst hebben tijdens turbulentie e.d. Wat is turbulentie nu precies? In films zie je het vliegtuig schudden voor het neerstort, echter is dit bijna niet mogelijk door alleen turbulentie. Turbulentie komt door de wind. Je kunt het zien als wat er tijdens een bootreis gebeurd als er door de wind harde en hoge golven zijn. Net als op de boot gaat het vliegtuig mee met de wind. De vliegtuigen zijn gebouwd om 2,5 keer de hoogst gemeten turbulentie aan te kunnen. Afleiding van de turbulentie is vrij lastig, gezien het moeilijk is om te doen alsof het vliegtuig niet heen en weer schud. Het beste is om er dan maar om te lachen. Achter mij zaten een keer twee vrouwen die helemaal in een deuk lagen, dan kun je alleen maar mee lachen en is het zo voorbij!

5. Lange vlucht

Kies een plaats aan het gangpad als je vaak naar de WC moet, maar kies voor een plaatst bij het raam als je geen zin hebt om voor andere op staan omdat je bijvoorbeeld wilt slapen. Houdt er ook rekening mee dat het af en toe lekker is om even rond te lopen of goed je benen te strekken. Dat is bij een plaats aan het gangpad veel makkelijker. Kies niet voor een plaats in het midden, daar heb je de minste bewegingsruimte. Als je op tijd incheckt (niet online) dan kun je vaak nog je voorkeur aangeven. Sommige maatschappijen geven korting bij een last minute upgrade, soms al als je online incheckt maar ook nog als je in het vliegtuig zit.

6. Fit blijven

Drink veel water. Je hoeft hier niet altijd voor te betalen. Bij Lufthansa kon ik naar achteren lopen om een glaasje wat te halen. (Lufthansa vond ik sowieso een hele fijne maatschappij om mee te vliegen) Neem lippenbalsem en een vocht inbrengende crème mee. Doe je schoenen gelijk uit en draag een dik paar sokken. Neem wat vochtige doekjes mee zodat je jezelf kunt opfrissen. Probeer af en toe even te lopen en doe wat stretch oefeningen. Dit kun je ook doen voordat je wil gaan slapen, zodat de bloedcirculatie weer beter is. Dat slaapt toch net wat lekkerder. Misschien niet zo charmant maar een sportbroek zit na 8 uur in een vliegtuig toch lekkerder dan een spijkerbroek. En je voeten zwellen op, waardoor je hakken aan doen niet veel zin heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *