Top 3 surf spots van Mauritius

Bestemmingen Reisinspiratie

Vraag iemand waar men het eerste aan denkt als men aan Mauritius denkt, dan zal men waarschijnlijk over stranden beginnen. En wie kan het hen kwalijk nemen? Het perfecte weer met glanzende stranden van puur wit zand, lokken reizigers vanuit de gehele wereld.

Maar minder bekend is de enorme keuze aan watersporten, voor die degenen die iets anders willen doen dan het gebruikelijke zonnebaden. Daarvan staat surfen op nummer 1 op het lijstje van de vele actieve bezoekers.

Dus of je nu een perfecte 360 graden salto wilt uitvoeren of gewoon rechtop wilt staan op een surfbord, neem een kijkje in onze gids voor enkele van de beste surfbestemmingen op Mauritius. Grijp je shorts en ga hier op zoek naar de golven.

1. Tamarin Bay

De belangrijkste surfstranden in Mauritius liggen allen in het zuiden en het westen van het eiland. Aan de westkust, vlak onder het dorpje Flic en Flac ligt het bekendste surfstrand van allemaal: Tamarin Bay. In de jaren 60 was dit een relatief onbekende plek, waar alleen werd gesurft door de lokale mensen en een handvol hardcore (vooral Australische) golfjagers uit het buitenland. Maar de reputatie van Tamarin Bay kwam pas echt in een stroomversnelling na de uitgave van ‘The forgotten Island of Santosha’, een cult surfdocumentaire, die de legendarische lange ‘left hand reef breaks’ van 3 meter, onder de aandacht bracht.

Veranderende stromingen en windrichtingen maken, dat de golven van Tamarin tegenwoordig minder consistent zijn dan in de afgelopen decennia, maar wanneer de omstandigheden goed zijn, is dit nog steeds een plek van wereldklasse om te surfen. Als je een beginneling bent, bezoek dan voor surflessen, de surfschool in het aantrekkelijke retro Tamarin hotel, of kom gewoon even langs voor een praatje over de laatste golf condities.

Omdat het gebied nog niet grootschalig is ontwikkeld, krijg je bij terugkomst aan land, nog het ‘old-school’ gevoel, dat behouden is gebleven, waardoor het een zeer populaire bestemming is voor hippie toeristen.

2. Le Morne

Het water van schiereiland Le Morne ligt beschut onder de berg Le Morne Brabant en is misschien wel de meest populaire plek van Mauritius om te surfen.

In de uiterst zuidwestelijke uithoek van het eiland, op ongeveer een half uur ten zuiden van de Tamarin baai, biedt Le Morne zowel vlakke lagunes, voor beginnelingen die hun zeebenen moeten ontdekken, als uitdagende plekken voor ervaren surfers, om hun moed te testen. Een van dergelijke plekken, mét een reef break, die bekend staat als One Eye, ligt direct voor het St. Regis hotel. Het beste moment om daar te surfen is bij vloed, maar door de snelle stromingen is dit alleen geschikt voor experts.

Een andere uitstekende surfspot met een serieuze reputatie is Manawa, met een eveneens zichtbare reef break op 2 km uit de zee voor het ‘Indian resort and spa’. Constant grote golven en flinke zuidoostelijke zeewind vind je het beste als je per boot de zee op gaat.

3. Riviere des Galets

Reis zo’n 20 kilometer oostwaarts langs de kronkelende Zuidkustweg en je bereikt al snel het dorp Riviere des Galets. Hier vind je een half zichtbaar rif, met ‘left hand surf breaks’ en betrouwbare golven, voor de meer ervaren surfer. Ook is dit een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke omgeving. Hier aan de zuidkust van Mauritius vind je de wildste en nog minst aangetaste kuststrook van het eiland, compleet met dramatisch gevormde klippen en door de gaten in het rif gecreëerde beukende golven.

Iets ten westen van het dorp, biedt het kleine eilandje Ilôt Sancho zowel ‘left en right hands reef breaks’ en betrouwbare surfomstandigheden. Het eilandje is bij eb goed bereikbaar, omdat het maar een paar meter van de kust ligt. Ondanks dat dit eilandje minder bekend is dan Le Morne of Tamarin, wordt deze locatie veelvuldig gebruikt voor lokale surfwedstrijden. Als de omstandigheden goed zijn, kan het hier soms behoorlijk druk zijn. En als je om wat voor reden dan ook, niet van plan bent om je shorts nat te maken, is het ook een geweldige plek om achterover te liggen om te kijken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *