Wijnliefhebbers plukken de dag in de Dordogne

Reisinspiratie

Als wijnliefhebber trok je misschien al geregeld naar Frankrijk voor vakantie. Maar heb je al eens kennisgemaakt met de Dordogne? Zo niet, dan mag deze ultieme vakantiestreek zeker niet ontbreken op je wensenlijstje. Je vindt er middeleeuwse kastelen in een schitterend landschap doorklieft door de rivier waar de streek haar naam aan dankt. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende prachtige dorpjes, waarvan er vele behoren tot de mooiste van Frankrijk.

Maar dat is niet de belangrijkste reden dat de Dordogne echt niet mag ontbreken op jouw reislijst als wijnliefhebber. Je vindt er vele wijngaarden, wijnhuizen en – uiteraard – uitstekende wijn. Zie jij jezelf al zitten in een luxe villa in de Dordogne? met een wijntje in de hand, terugkijkend op een dag vol mooie ontdekkingen? Droom alvast lekker weg bij de impressie hieronder.

Het land waar wijn vandaan komt

Frankrijk is natuurlijk hét wijnland bij uitstek. Het is ook al decennialang de favoriete vakantiebestemming van veel Nederlanders. En dat is niet voor niets. Een vakantiepark in Frankrijk is doorgaans van alle gemakken voorzien zodat je tijdens je vakantie optimaal kunt genieten van luxe en rust.

In het zuidwesten van Frankrijk vind je de Dordogne, de streek die alles te bieden heeft voor een bijzonder veelzijdige vakantie. Je kunt er praktisch het hele jaar terecht dankzij de gunstige ligging. Heerlijk warme zomers worden opgevolgd door een najaar met aangename temperaturen. Dat klimaat maakt van de Dordogne ook een uitstekende wijnstreek.

Daarom vind je hier uitgestrekte wijngaarden, met wijnstokken zo ver het oog reikt. In de zomer zie je deze velden in hun volle glorie, terwijl de druiven groeien, rijpen en hun karakteristieke kleur krijgen. In het najaar kun je getuige zijn van de oogst, die bij sommige wijnboeren nog altijd met de hand gebeurt. Sommigen van hen bieden zelfs de mogelijkheid aan toeristen om te komen helpen bij de wijnpluk, zodat je jezelf echt een onderdeel van de wijncultuur kunt wanen. Na de pluk gaan de druiven naar de verschillende wijnhuizen in de regio, waar ze worden geperst en gebotteld. Ook een bezoek aan die wijnhuizen mag natuurlijk niet ontbreken.

Na plukken komt proeven

Het mooiste aan de Dordogne is misschien wel het open karakter van de streek. Dat bedoelen we op twee manieren. Allereerst is er het unieke landschap waarin de wijngaarden groeien, veelal op hellingen langs de rivier de Dordogne. Maar het open karakter is ook terug te zien in de bevolking.

Zo zul je bij verschillende wijnboerderijen een bordje met de tekst “degustation” aantreffen. Dit betekent dat je van harte welkom bent om aan te schuiven bij een wijnproeverij. Ook vertellen veel boeren je maar wat graag over hun producten. Buiten de drukke oogsttijd om uiteraard, want tijdens de oogst heeft de boer alleen tijd voor zijn dierbare druiven.

En jij? Heb jij inmiddels al zin om deze unieke en veelzijdige streek te ontdekken? We geven je geen ongelijk. Want het écht Bourgondische leven, dat leef je alleen in Frankrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *