Zo leuk is een roadtrip door Nederland

Bestemmingen Europa Reisverhalen

Stap de wagen in en rijden maar. Een road trip geeft alle ruimte om te gaan en staan waar je maar van droomt. Misschien denk je aan een gave cruise over de Route66 of de Pacific Highway, maar overdreven ver hoef je niet te kijken. Nederland heeft fantastische road trips, autoroutes die je meevoeren langs betoverende dorpen, weergaloze bouwwerken, oogverblindende natuurstreken, cultuurhistorisch erfgoed en schitterende musea. Perfect om erop uit te gaan met de vouwwagen en genieten van een paar dagen nederland. In dit artikel maak je kennis met de leukste routes van heel Nederland.

1. Deltawerken route, Zeeland

De uitgestrekte omgeving en de zee maken uitgerekend Zeeland de aangewezen provincie om bij uitstek een onvergetelijke autorit door te maken. Rij langs mooie havenstadjes en vissersdorpjes, de Neeltje Jans en de Deltawerken. Die werden gebouwd om een herhaling van de watersnoodramp uit 1953 voor te zijn. Ga over de E312 naar het sfeervolle Veere en het onovertroffen Yerseke met z’n mossel- en oesterkotters die iedere dag uitvaren. Rond de dag af met een visite aan het eeuwenoude Middelburg en beklim de Lange Jan. Of ga naar Vlissingen geniet van een drankje aan de oevers van de Westerschelde.

2. Noord-Veluwe route

Het prachtige natuurgebied De Veluwe valt met niets te vergelijken. Scheur met de auto langs ‘t Harde, Nunspeet, Garderen, Uddel en Vierhouten naar Apeldoorn, Epe, ’t Harde. De Noord-Veluwe route begint tussen Doornspijk en Nunspeet, je gaat de kant van Nunspeet op. Maak sowieso tijd om het Nationaal Park de Hoge Veluwe te verkennen. Schitterend om hier een wandeltocht te doen en het Kroller Moller museum van binnen te bekijken. Als je in Apeldoorn bent dan mag het Paleis ’t Loo eigenlijk niet ontbreken, op een steenworp afstand van de oude zendstation Radio Kootwijk, wat weer hoor bij Staatsbosbeheer. Radio Kootwijk spot je in een on-Nederlands indrukwekkend natuurgebied.

3. Land van Maas en Waal route, Betuwe

‘Onder de groene hemel, in de blauwe zon…’ beland je in het land van Maas en Waal. De route start in Rhenen bij Restaurant & Loungebar de 3 Zussen en stopt in Wijk bij Duurstede. Neem eerst ontspannen een lekkere kop koffie bij de 3 Zussen om daarna te reizen langs pittoreske dijkdorpjes en oogverblindende bezienswaardigheden. De Tuinen van Appeltern bijvoorbeeld, waar het Tuinenfestival weer op het programma staat. De dorpen Druten en Beneden-Leeuwen liggen ook op de route. Aan het eind van de rit ben je in Wijk bij Duurstede met zijn rijke verleden als vestigingsstad. De Grote Kerk van Wijk bij Duurstede is de moeite waard om te bezoeken en meteen te leren over de geschiedenis in het Museum Dorestad.

4. Maas-Swalm-Nette autoroute, Limburg

Boek een trip langs locaties als Neer, Baarlo, Venlo, Sint-Odiliënberg en Kessel-Eik zodat je ook een stuk van Duitsland mee pakt. Je rijdt dan bijvoorbeeld langs Herongen en Niederkrüchten. Deze route brengt je langs grote delen van onze meest zuidelijke provincie en de grens over waar het avontuurlijke park Maas-Schwalm-Nett midden in ligt. Doe vooral Sint-Odiliënberg aan met z’n Romaanse Basiliek van de heiligen Wiro, Plechelmus en Otgerus uit de elfde eeuw. In het Maas-Schwalm-Nette park kan je eindeloos lang wandelen en veel vogels bespeuren. De ANWB heeft de hele route bewegwijzerd.

5. Gronings Goed route, Groningen

De Gronings Goed Route klassiek bewegwijzerde route met de auto. Deze toer van ongeveer 145 km brengt je langs elf unieke musea en attracties in Oost-Lauwersland / Noordwest-Groningen. Krijg plezier van de rust en ruimte, de wierden, dijken, sluizen en maren en eindeloze vergezichten. Onderweg kijk jij je ogen uit in historische dorpjes als Leens, Ezinge, Warffum, Garnwerd, Eenrum en Winsum met monumentale boerderijen en een hele rij aan bezienswaardigheden. Onder de toppers vallen Landgoed Verhildersum in Leens, de Theefabriek in Houwerzijl, Menkemaborg in Uithuizen en natuurlijk de zeehondencrèche in Pieterburen.

6. Noordenveldroute, Drenthe

Een andere route wijst je de weg naar Assen als Drentse provinciehoofdstad, de bekende schapen van het Balloërveld en plaatsjes als Balloo en Taarloo en dorpjes als Lieveren, Peest en Westervelde. Heb je de hunebedden in deze provincie als eens met eigen ogen gezien? Deze graven zijn zo speciaal en kenmerkend omdat ze duizend jaren geleden al werden gebouwd door de bevolking. Ontelbaar veel tel je er in de buurt van Assen, Roden en Norg, maar de Hunebeddenwijzer houdt je op het goede pad. Een waardevolle tip is verder het Drents Museum in Assen dat zich nog niet eens zo’n lang tijd terug vestigde in een ander prachtig pand. Daarnaast nodigen herders van de schapen je met alle plezier uit voor een bijzonder uitje over het Balloërveld!

7. Kastelen-, stinzen- en statenroute, Friesland

De provincie Friesland heeft zo’n vijftig adellijke en semi-adellijke kasteeltjes, sloten en landhuizen. Van een bezoek aan een aantal van deze zogenoemde ‘stinzen en staten’ krijg je vast geen spijt. Het informatiecentrum van Frieze stinzen en staten en het bureau voor toerisme van Fryslân hebben zes kastelen letterlijk op de kaart gezet. Samen vallen ze nu onder de Friese kastelentour. Langs de route zie je onder meer het Poptaslot in Marssum, de Dekemastate in Jelsum, Heringastate en de Uniastate in Bears. Allemaal cultuurhistorisch erfgoed zoals je dat nog nooit eerder zag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *