Alles wat je wil weten over de Portugese taal

Reisinspiratie

Portugal is een prachtig land met schitterende kustlijnen, baaien, dorpjes en een rijke culturele geschiedenis. Maar daarnaast is de taal ook nog de moeite waard om meer over te weten te komen. Na het lezen van dit artikel weet je precies waarom.

Wereldtaal

De meeste mensen denken bij het Portugees niet direct aan een wereldtaal, maar dat is niet helemaal terecht. De taal wordt namelijk wel degelijk over de hele wereld gesproken. Denk aan grote landen in Zuid-Amerika, maar ook in Europa, Afrika en Azië wordt de taal gevoerd. Het is de officiële taal in welgeteld negen landen én in Macau. Dat is geen land maar een speciale regio in China. De reden dat de taal zo verspreid over de wereld wordt gesproken is de tijd van de koloniseringen. De landen die door Portugal zijn gekoloniseerd zijn ondertussen wel vrije landen, maar de taal is altijd gebleven.

De geschiedenis van de taal

Als Romaanse taal stamt het Portugees af van het Latijn. Daar is de taal niet alleen in. Het geldt namelijk ook voor het Spaans, Roemeens, Italiaans, Frans en meer regionale talen. Door het Moorse bewind van 711 tot 1492 heeft het Arabisch ook zijn invloed gehad op de taal.

Braziliaans of Portugees?

Als gevolg van de kolonisatie wordt er dus wereldwijd Portugees gesproken. Maar toch is de taal niet overal hetzelfde. Het Portugees in Brazilië is namelijk inmiddels behoorlijk veranderd en verschilt daardoor behoorlijk van het Portugees in andere landen. In de praktijk betekent dit dat een Braziliaan een Portugees wel kan verstaan, maar dat dit wel met de nodige moeite is. Het is eigenlijk de bedoeling dat de spelling in alle Portugeessprekende landen hetzelfde is, maar in de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Wanneer het Portugees in een land als officiële taal wordt gebruikt, maken ze deel uit van een vereniging: Comunidade dos Países de Língua Portuguesa.

Wil je zaken gaan doen in Portugal dan is het verstandig om je te verdiepen in het zakelijk Portugees. Er gelden namelijk een aantal belangrijke cultuurverschillen, zoals het werktempo, de aanspreeksnormen en andere dingen die van belang zijn. Ook is een cursus Portugees zeker niet onverstandig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *