Een recreatiewoning als vaste woonplek

Reisinspiratie

Wist je dat je permanent kunt wonen op een recreatiepark? Misschien klinkt het je een beetje gek in de oren, maar eigenlijk gebeurt het steeds vaker durt, maar is het in werkelijkheid wel zo’n feest om in een recreatiepark te wonen? En welke regels zijn er omtrent het permanent betrekken van een vakantiewoning in een recreatiepark? Deze vragen zullen we beantwoorden in deze blogpost!

Voor veel mensen is het aantrekkelijk om in een recreatiepark te wonen, omdat de prijzen erg aanlokkelijk zijn. Het is namelijk een stuk goedkoper om in een caravan, chalet of vakantiehuisje te wonen, vergeleken met een appartement of woning huren in een dorp of stad. Tel daarbij op dat het tegenwoordig nogal lastig is om aan een nieuwe woning te komen: het huizenaanbod is veel lager de de vraag, waardoor de huizenprijzen alleen maar stijgen. Verkopers en verhuurders hebben dus enorm veel keuze wat kopers en huurders betreft, dus zij kunnen allerlei extra eisen gaan stellen. Het is bijvoorbeeld voor sommige mensen niet meer mogelijk om te huren omdat zij een te laag maandinkomen hebben. Als jij ook met dit probleem zit, dan is het interessant om eens te kijken of het permanent wonen in een recreatiepark iets voor jou is. In Nederland zijn namelijk meer dan 10.000 vakantiehuisjes!

Wonen op een recreatiepark: wat zijn de regels?

Je kunt niet zomaar gaan wonen in een recreatiepark, dus het is wel belangrijk dat je van tevoren alle regels goed uitpluist. Zo is het bijvoorbeeld volgens de wet verplicht om je in te schrijven in de gemeente waar de vakantiewoning zit, als je meer dan tweederde van het jaar daar verblijft. Deze regel zorgt ervoor dat er duidelijkheid wordt geschept naar de gemeente toe over de vraag of je wel of niet in het recreatiepark woont. Ook is het belangrijk om eerst te onderzoeken of het überhaupt toegestaan is om te wonen in een recreatiewoning in de gemeente waarin het vakantiepark zich bevindt. Vanaf 2012 mogen gemeenten het namelijk zelf weten of zij het wonen in een recreatiepark toestaan of niet. In Eindhoven mag je bijvoorbeeld nergens in een vakantiepark wonen, maar in Heerenveen mag het wel in een aantal vakantieparken. Verder is het belangrijk dat je de belastingdienst inlicht, omdat de hypotheekrente voor de vakantiewoning in mindering wordt gebracht.

Zoals je dus misschien kunt lezen, zit je wel met een aantal regels als je permanent op een Bungalowpark in Noord Holland wilt wonen. Toch kan het wel interessant zijn om daar voor te kiezen, want de kwaliteit van recreatiewoningen in Nederland is tegenwoordig erg verbeterd. Vrijwel alle vakantieparken in Nederland bieden dus wel enige vorm van luxe en comfort aan en dat is als permanente bewoner wel zo fijn. De meeste parken hebben namelijk een aantal handige voorzieningen waar jij als permanente bewoner ook gebruik van kunt maken. Elk park heeft bijvoorbeeld gas, water, licht en een televisie- en internetaansluiting. Verder is zo’n park ook leuk voor jonge kinderen, want zij kunnen zich lekker vermaken in de bijbehorende speeltuin! Daarnaast hebben veel recreatieparken ook een aantal extra voorzieningen zoals een zwembad of een bowlingbaan, dus je kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven! Aan entertainment is er dus meestal geen tekort en je hoeft je nooit te vervelen als je in een recreatiepark woont. Tel daarbij op dat er in zo’n park ook vaak andere kindjes wonen, dus zij kunnen altijd met elkaar spelen en ze hoeven zich nooit alleen en eenzaam te voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *